Braziliaanse strand-‘gewoonten’

Oi galera!

Ben ik weer! Dit keer vanuit het altijd warme en zonnige Fortaleza! Zit er alweer een weekje en heb weer onvergetelijke dingen meegemaakt. Als eerste de Braziliaanse strandgewoonten: Niks gewoons aan! Het begon al m’n eerste keer naar het strand in Florianópolis. Ik kwam met m’n strandtas aangelopen: ‘Why are you taking a bag!’ Uh, hoezo? Ik moet m’n strandspullen toch meenemen (zonnebrand, handdoek, zonnebril, boek, fotocamera, portemonnee)? Ze lachten me allemaal vierkant uit, maar trok me er lekker niets van aan, ga toch zeker niet met al die spullen in m’n handen lopen :)! Toen kwam het leukste.. Op het strand aangekomen, kwamen ze allemaal stuk voor stuk naar me toe: ‘Uhh Paulien, can I put my wallet and phone in your bag? I want to swim!’ en binnen de kortste keren zat mijn tas vol met al hun spullen!! Haha, mooi toch?

1929629_10372005151_7971_n

Hier in Fortaleza weer zoiets raars (rare Brazilianen :p). Op het strand aangekomen gaat iedereen op stoelen zitten aan tafels in de schaduw. Melissa en ik kijken elkaar aan en denken hetzelfde.. ‘Waarom!?!’ Even verderop zagen een mooi plekje, legden onze handdoekjes neer, smeerden ons in met zonnebrand en gingen languit liggen.. kom maar op met die zon! Hmm, in plaats daarvan kregen we een goede scrubsessie.. Nu begrepen we dus waarom ze op stoelen zaten. Toch maar een paar ligstoelen erbij gepakt, maar in de schaduw krijgen ze ons niet!

De laatste twee dagen voor het eerst super goedkoop geshopt. Je hebt hier verschillende plaatsen in Fortaleza met heel veel goedkope winkeltjes. Met twee dagen winkelen heb je nog niet eens een kwart gezien van alles! Ik ben helemaal in m’n sas: 3 tassen, een spijkerrokje, 2 truitjes en een paar ‘leren’ slippers voor ongeveer 33 euro! De ouwe vrouwtjes maken het shoppen nog leuker. Als ze merken dat je een bepaald truitje mooi vindt: ‘Linda, linda.. bjoetiefoel!’ met een dikke grijns dat ze een Engels woord kennen. Zo mooi!

Naast het shoppen is het uitgaansleven ook ‘ôtimo’! De Braziliaanse vrouwen houden ervan om zich van top tot teen op te tutten; de truitjes/jurkjes kunnen niet laag/kort genoeg zijn en de hakken niet hoog genoeg! Gisteravond zijn we naar de grootste club in Fortaleza geweest, Mucuripe. Eerst even indrinken op een terras waar ze ‘chopp e vinho’ serveren (bier en wijn, gemixt), verrassend lekker! Rond een uurtje of 1 gingen we richting de discotheek, supermooi! Heel groot, deels open lucht gedecoreerd met mooie tropische planten en watervallen, chique bars, live bandjes.. De discotheek heeft allemaal verschillende ruimten met verschillende soorten muziek (Braziliaans -forro-, electronic/ techno, pop -jaren ’95- hehe). Tot ongeveer 05.00 uur helemaal uit ons dak gegaan! Afgesloten met een lekkere warme sandwich en om 06.00 uur m’n bed in. Zal vannacht als een engeltje slapen, want we moesten er om 10.00 uur alweer uit om Lyn naar het vliegveld te brengen. Haar reis zit er alweer op.

Fortaleza zelf is niet echt je van het. De stad kent veel armoede, veel meer dan dat ik tot nu toe gezien heb in het zuidoosten van Brazilië. Op elke hoek van de straat (vooral bij stoplichten) zie je vrouwen met kinderen op de arm, jongens/mannen die je ramen willen wassen, mannen die prullaria proberen te verkopen of meisjes met een te zielige blik om ze iets te kunnen weigeren. De straten zijn er nog veel erger aan toe dan in het zuiden van Brazilië, geen weg zonder gaten. Je ziet veel mannen karren met afval voorttrekken of met behulp van een paard of ezel en ’s avonds met het uitgaan zie je overal mensen die proberen drank of snoep op straat te verkopen. En als je dan je portemonnee tevoorschijn haalt, komen er al snel handjes van kinderen bij die een paar centen willen hebben.

Al met al heb ik het hier prima naar m’n zin. De familie van Vitor is ook echt heel lief. Vandaag belde ik naar Vitor of hij me kon komen ophalen (had de afgelopen twee nachten weer bij Pedro geslapen aangezien we uit gingen). Zijn moeder nam op en was helemaal verrast: ‘Quando você volta aqui? Estou com saudade!’ (Wanneer kom je terug? Ik mis je!). Hier weer aangekomen had ze alweer avondeten en verse ananassap gemaakt. Ik word maar weer koninklijk verwend hier!

En dan over twee weken natuurlijk op reis met m’n mama! Het is aardig wat geregel, maar één ding is zeker: Het gaan echt twee topweken worden! Ik heb er nu al zin in!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s